Blogg

/Individanpassade inlägg är en viktig del i rehabiliteringen

Daniel Hansson är Kiropraktor på kiropraktorkedjan i Nacka.

Här berättar han hur han jobbar på sin mottagning och hur Footbalance Medical Koncept är en självklar del i behandlingen av patienter.

 

Som Kiropraktorer utreder och behandlar man smärta från kroppens rörelseapparat. Bland annat så tittar man på hållningen och gör en rörelseanalys.

Vanliga besvär som en kiropraktor behandlar är smärtproblematik såsom nackspärr, ryggskott, musarm och hälsmärta.

Smärtan och skadan kan uppkomma i idrottssammanhang eller vara överbelastnings- eller arbetsrelaterad.

Ett förstagångsbesök är 45 min. Uppföljningsbesök är 30 min.

 

Felställningar i fotlederna

Smärta och problem kan också bero på felställningar i fotlederna. Det är viktigt att behandla orsaken till problemet och då är de individanpassade inläggen en viktig del av behandlingen.

Tillstånd som  åtgärdas med fotinlägg är all form av hälsmärta, Mortons neurom och tådomningar, felställningar i tålederna, Severs skada, plantar fasciit och hälsporre.

Fotproblem kan även leda till både knä och ryggbesvär. T ex. löparknä och hopparknä blir förbättrat av fotinlägg.

Förutom träning är individanpassade fotinlägg viktigt för att minska smärta och möjliggöra rörelse

då de korrigerar den felaktiga rörelsen och styr steget rätt.

Inläggen hjälper både äldre och yngre patienter.

skoinläggen används också  för att  anpassa arbetsskor.

 

Den dagliga belastningen är enormt stor på foten. Fotens muskler behöver träna för att klara både uthållighet, men framförallt snabbhet. Daniels bästa träningstips för att stärka foten är att stå på ett ben och lyfta hälen endast en cm från golvet och hålla balansen.

 

Fördelar med Individanpassade inlägg

Enligt Daniel är fördelarna med individanpassade inlägg många. De är dynamiska vilket gör att musklerna i fot och vad kan arbeta normalt. Det ökar i sin tur cirkulationen i foten som ofta är nedsatt. Fotinläggen optimerar den övriga träningen av fotens muskler och balans.

Han poängterar hur prisvärda inläggen är och hur snabbt de går att göra. På endast 30 min får patienten ett skoinlägg som passar exakt och avlastar och korrigerar foten.